Cum sa ingrijesti corect blana patrupedului

Cum sa ingrijesti corect blana patrupedului

In mod normal, un caine sanatos nu necesita imbaiere. Daca se efectueaza un periaj si un pieptanat regulat indepartarea murdariei si a firelor de par moarte sunt suficiente pentru ca patrupedul sa fie mentinut curat.

Blana lucioasa ne da de inteles ca avem un caine sanatos; luciul fiind dat de cantitatea de sebum secretata in mod natural care se intinde pe toata lungimea firului de par, iar parul nu se electrizeaza. Cu toate acestea exista situatii speciale cand trebuie neaparat sa apelam la o buna meritata baie:

-          In urma unei plimbari prin ploaie cand catelul s-a si tavalit prin noroi

-          In urma unei bai intr-o apa dulce (poate contine paraziti si se recomanda spalarea cu un sampon antiparazitari)

-          Daca s-a murdarit accidental cu o substanta toxica (de exemplu motorina sau benzina)

-          Daca urmeaza un tratament ce necesita imbaiere

-          Daca blana are un miros puternic

-          Daca are paraziti externi

-          Daca urmeaza sa participe la un concurs/expozitie

Ca experienta imbaierii sa fie una placuta, trebuie respectate unele reguli:

1.       Frecventa – in functie de ce animal aveti se recomanda imbaierea la 3 luni (daca patrupedul este unul cu o blana lunga) sau 6 luni (daca este vorba de un catel de talie medie sau mica cu blana scurta).

2.       Temperatura – cu siguranta catelul o sa tina minte daca apa cu care l-ai spalat a fost prea rece sau prea calda si ulterior baia o sa fie din ce in ce mai greu de facut. Regleaza temperatura apei pentru prietenul tau patruped ca si cum ai regla-o pentru tine.

3.       Alegerea samponului – niciodata sa nu folosesti samponul personal pentru a spala catelul; ei au blana mult mai sensibila decat a oamenilor si poti provoca mai mult rau decat bine. Asadar, fie ca are blana alba, scurta sau pielea sensibila allege samponul potrivit pentru patrupedul tau. https://dralex.ro/caini/ingrijire-si-sanatate/ingrijire-blana

4.       Protejeaza ochii si urechile cainelui – o atentie deosebita trebuie indreptata in momentul in care se face clatirea de final. Se recomanda sa nu se faca sub jet de apa, intrucat spuma si apa in ochi si urechi pot provoca discomfort, iritatii si infectii; cel mai bine, la final se va sterge catelul cu un prosop ud.

5.       Recompensarea cainelui – chiar daca majoritatea cateilor adora balacitul in apa, e posibil ca experienta baitei sa nu fie una placuta din prima. Nu te enerva daca devine agitate si te uda din cap pana in picioare de apa, lauda-l si recompenseaza-l cu fiecare ocazie, o sa il ajuti mult!

6.       Uscarea blanii – in sezonul rece nu se recomanda sa se faca baia, dar sunt unele exceptii si tocmai de aceea, dupa ce “distractia” s-a terminat uscarea blanii este foarte importanta pentru a preveni unele boli. Daca vezi ca nu se simte confortabil in preajma unui uscator, foloseste cu incredere un prosop uscat si sterge-i blana cu simt de raspundere.

Daca iti doresti ca experienta la baita a patrupedului sa fie una placuta, respecta regulile de mai sus si asa o sa transformi totul intr-o activitate preferata.