Coronavirusul și animalul nostru de companie

Coronavirusul și animalul nostru de companie

<p>

Ce trebuie sa știm despre noul coronavirusul COVID-19 în relație cu animalul nostru de companie, cum sa ne protejăm animalul nostru de companie de bolile infecto-contagioase respiratorii.

</p>

 

<h3>Exista coronavirusuri si la animale?</h3>

<p>

Coronavirusurile sunt un grup de virusuri ce cauzează de regulă afecțiuni respiratorii și enterice la mamifere și păsări. Printre cele mai răspândite amintim de Coronavirusul canin și Virusul Peritonitei Infecțioase feline. Aceste coronavirusuri NU au nici o legătură cu noul coronavirus COVID-19 si NU au capacitatea de a infecta oamenii.

</p>

 

<h3>SARS-CoV-2 a apărut de la animale?</h3>

<p>

Pana la acest moment nu se cunoaște cum a apărut noul coronavirus, dar se cunosc cazuri de coronaviroze ce au apărut ca urmare a transmiterii inițiale animal-om. Aici amintim de virusurile SARS și MERS, virusuri ce și-au avut originea de la viveride (carnivor similar cu pisica din Asia) respectiv de la dromaderi.

</p>

<h3>Pot contacta de la animalul meu de companie SARS-CoV-2?</h3>

<p>

Pana la acest moment nu există dovezi ca animalele noastre de companie se pot îmbolnăvi sau pot transmite noul coronavirus. Cu toate acestea SARS-CoV-2 a fost detectat deja la câinii oamenilor detectați pozitivi în Hong Kong, acest lucru nu trebuie sa ne sperie deoarece virusurile au câteodată capacitatea de a infecta alte specii, fără însa de a avea capacitatea de a îmbolnăvi sau de a fi transmiși mai departe.

<br/>

Recomandarea noastră este de a evita în aceasta perioada sa ne mai pupam animalul nostru de companie și sa ne spălam pe mâini de câte ori interacționăm cu ei.

</p>

<h3>Cum sa imi protejez animalul meu de companie?</h3>

<p>

In primul rând cățeii scoși la plimbare NU trebuie sa poarte masca de protecție, acestea neavând eficacitate pentru caței. Dacă dorim să ne protejăm animalele de companie ei trebuie vaccinați pentru bolile comune infecto-contagioase respiratorii (Bordetella, Parainfluenta si Influenta).

<br/>

Dacă observăm că animalul nostru de companie are nevoie de îngrijiri medicale, contactați-vă medicul veterinar, pana la acest moment nu există restricții în privința oferirii de servicii medical veterinare.

<br/>

http://www.dralex.ro/contact/

<br/>

Advice for pet owners for visiting your vet during the COVID-19 outbreak

<br/>

https://gov.ro/ro/recomandari

</p>