Babesioza

Babesioza

Capusele sunt periculoase atat pentru animalul tau de companie cat si pentru sanatatea umana. Daca ai un caine ce a fost muscat de o capusa, exista riscul ca acesta sa se imbolnaveasca de babesioza. Aceasta boala poate fi fatala daca nu se administreaza tratamentul corect si la timp si de aceea trebuie sa stii care sunt simptomele pe care aceasta boala le prezinta, cum se poate trata si cum se poate preveni imbolnavirea.

La caini boala apare numai in urma muscaturii de catre o capusa care la randul ei este chiar gazda parazitului. Chiar daca esti tentat sa iti protejezi cainele in sezonul de primavara si cel de toamna cand temperaturile sunt propice, e bine sa stii ca in ultimii ani, babesioza a inceput sa nu mai fie o boala sezoniera, ci una intalnita indiferent de anotimp. Contaminarea are loc prin pielea cainelui; in momentul in care capusa se hraneste cu sange, prin saliva se transmit parazitii – acestia ajung in sange si distrug hematiile unde supravietuiesc si se inmultesc distrugandu-le. Perioada de incubare este de aproximativ 2 saptamani, dar exista si situatii cand boala ramane nedepistata.

Simptome ce ar trebui sa iti indice ca este posibil ca animalul tau de companie sa aiba babesioza sunt:

-          Starea de apatie;

-          Lipsa apetitului;

-          Urina inchisa la culoare;

-          Cresterea ritmului cardiac;

-          Umflarea abdomenului;

-          Ingalbenirea gingiilor.

Pe langa toate aceste simptome mai sunt si unele care nu pot fi depistate cu chiul liber:

-          Cresterea ficatului in volum;

-          Cresterea splinei;

-          Hipertrofia renala;

-          Hemoragii gastro-intestinale.

Masa musculara a cainelui se va reduce seminificativ in faza cronica, iar in faza acuta apare edemul cerebral care presupune marirea in volum a creierului din cauza cresterii continutului de apa din tesuturi.

Pentru a preveni infectarea trebuie sa aveti grija ca atunci cand iesiti cu animalul in aer liber la joaca sau la plimbare trebuie sa evitati zonele cu multa vegetatie, iar dupa fiecare iesire nu uita sa il controlezi si daca gasesti o capusa, asigura-te ca o indepartezi corect. Foarte important pentru a preveni aparitia capuselor si a altor paraziti pe pielea cainelui este deparazitarea externa.

Important de stiut ca babesioza poate aparea si la om, tot in urma muscaturii de capuse, dar si la alte mamifere cu ar fi pisicile. Pentru ca aceasta boala este greu de tratat, cel mai bine este sa iti protejezi animalul de companie, ferindu-l de zonele in care banuiesti ca ar putea exista capuse, iar daca observi ca starea lui de sanatate s-a schimbat, prezinta-te cu el la medicul veterinar.